Koton’dan TÜSİAD’ın yönetimde kadın temsilini artırma çağırısına destek
Koton, Yönetim Kurulu’nda %50, yönetim kadrolarında %53’e ulaşan kadın yönetici oranıyla yönetimde kadın temsilinin önde gelen şirketlerinden biri
Türkiye’nin önde gelen moda markalarından Koton, TÜSİAD’ın yönetimde kadın temsilinin artırılmasına yönelik çağrıyı desteklediğini açıkladı. Koton, 31 Aralık 2023 itibarıyla yönetim kurulundaki %50 ve yönetim kadrolarında %53’e ulaşan kadın yönetici oranıyla sektöründe kadın temsilini güçlü şekilde destekleyen şirketlerden biri olarak öne çıkıyor.
TÜSİAD, ‘Yönetimde Kadın Temsilinin Artırılması için İş Dünyasına Çağrı’ etkinliğini gerçekleştirerek, şirketlerin kadın temsilini somut adım ve hedeflerle artırmaya davet etti. Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, Koton olarak, kadın liderliğini ve eşitliğini iş kültürlerinin temel bir parçası olarak gördüklerini söyleyerek, “Kadınların iş dünyasındaki temsilinin artırılması ve liderlik pozisyonlarında daha fazla yer almaları için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı da olan Yılmaz Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “31 Aralık 2023 itibarıyla Koton’da yönetim kurulumuzun yüzde 50’si, yöneticilerin yüzde 53’ü, toplam çalışanlarımızın ise yüzde 71’i kadınlardan oluşmaktadır. Bu istatistikler, Koton’da iş gücümüzün büyük bir çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu ve liderlik pozisyonlarında etkin bir şekilde temsil edildiklerini göstermektedir. Koton olarak iş dünyasında kadınların güçlenmesi ve liderlik rollerinde daha fazla yer alması için çeşitli inisiyatifler alıyoruz. Kadın çalışanlarımızı desteklemek, eğitmek ve kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olmak için çeşitli mentorluk ve eğitim programları düzenliyoruz.”
Yüzde 71 kadın çalışan oranı, yüzde 53 kadın yönetici oranıyla Türkiye ortalamasının üzerinde kadın istihdamı olan Koton, 2016 yılında BM Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri’ni ülkemizde imzalayan ilk şirketlerden biri. Bu temel prensiplerin şirket yapısına uyarlandığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası, Yönetim Kurulu tarafından imzalanmış olup Koton çatısı altında kadınların hiçbir şekilde ayrımcılığa uğramayacağını, eşit ve adil bir insan kaynakları yönetimi yapılacağının güvencesini veriyor. Politikaların uygulanmasını denetleyen ve çeşitli projeler hayata geçiren Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesini 2018 yılında oluşturan Koton, kadınların çalışma koşulları, kariyer gelişimleri, sosyal psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması, ebeveyn eğitimleri gibi pek çok farklı programın işleyişini ve kurum dışı birçok projeyi yürütüyor. Kotonlu anne-baba adaylarını sağlık, psikoloji, çocuk gelişimi konularında destekleyen Koton Moms & Dads programı gibi projelerinin yanında 2023 da yılında regl izni uygulamasına başladı.
Koton, kurum dışında da toplumsal fayda ekseninde El Emeği, Ev Kadınları projesi gibi kadının işgücüne ve sosyal hayata katılımını destekleyen projeler yürütüyor. 2016 yılında hayata geçirilen El Emeği projesiyle bugüne kadar Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 6 binden fazla kadına gelir elde etme imkânı sundu. Mağazalarda uygulanan esnek zamanlı iş modeli, Ev Kadınları projesi ile kadınların kendilerine uygun saatlerde çalışarak hayat ritimlerine uyan bir şekilde iş yaşamına dahil edilmesi amaçlanıyor.
TÜSİAD’ın çağrısına tam destek verdiklerini belirten Yılmaz Yılmaz, “İş dünyasında kadın temsilinin artırılması için daha fazla iş birliği yapmaya hazırız. Kadınların güçlenmesi ve eşitlik için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
TÜSİAD’ın çağrısı
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle gerçekleştirilen etkinlikte iş dünyasına çağrıda bulunmuş ve yönetimde kadın-erkek eşitliğine yönelik somut ilerleme sağlayacak iş birliklerinin hayata geçirileceğini belirtmişti. Turan şu hedefleri paylaşmıştı: “Başta Borsa İstanbul’da işlem gören halka açık şirketler olmak üzere şirketleri, yönetim kurullarındaki kadın üye oranını 2 yıl içinde yüzde 25 hedefine, 5 yıl içinde ise AB tarafından üye ülkelere getirilen en az yüzde 33 hedefine taşımaya ve tüm yönetim kademelerinde kadın-erkek dağılımına ilişkin verilerini düzenli açıklamaya davet ediyoruz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı