Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlattı.
Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Hamas, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirdi.
Hamas, daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girdi, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattı.
Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1873’ü çocuk, 1023’ü kadın olmak üzere 4 bin 651 kişinin öldüğünü, 14 bin 245 kişinin yaralandığını duyurdu.
Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90 Filistinlinin öldüğü belirtildi.
İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 18 gazeteci yaşamını yitirdi.
İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim’den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 24 Hizbullah üyesi ile biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.
Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.
İsrail, Gazze sınırına çok sayıda tank ve asker yığdı. Potansiyel kara harekatının ise ne zaman başlayacağı bilinmiyor.
İsrail’in Gazze’nin yanı sıra, Batı Şeria’yı da vurduğu duyuruldu. İsrail, saldırıda bir Hamas hücresinin hedef alındığını söyledi.
Cumartesi günü, İsrail-Hamas savaşının 7 Ekim’de başlamasında bu yana ilk kez Refah Sınır Kapısı açıldı ve Mısır üzerinden Gazze’ye yardım girdi.
Bir grup Birleşmiş Milletler ajansı ortak çağrıda bulunarak Gazze’deki durumun “korkunç” olduğunu söyledi ve ateşkes çağrısında bulundu.
7 Ekim’den bu yana öldürülen İsrailli sayısının bin 400’ün üzerinde olduğu açıklandı.
SAVAŞ KABİNESİ TOPLANDI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savaş Kabinesi üyeleri ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle birlikte Tel Aviv’in Kirya semtinde durum değerlendirme toplantısına katıldı.
REFAH VE HAN YUNUS SALDIRILARINDA ÖLÜ SAYISI 18 OLDU
Gazze’deki İçişleri Bakanlığı, Gazze’nin güneydeki Refah ve Han Yunus bölgelerindeki hava saldırılarında ölü sayısının 18’e yükseldiğini duyurdu. Ölenlerin arasında çocuklar da var.
GAZZE’DEKİ ŞİFA VE KUDÜS HASTANELERİNİN ÇEVRESİ VURULDU
İsrail ordusunun, Gazze’deki iki hastanenin çevresini bir kez daha vurduğu belirtildi.
Filistin haber ajansı WAFA, Gazze Şeridi’nde çok sayıda yaralı ve sağlık personelinin bulunduğu El Şifa Tıp Hastanesi yakınlarına çok sayıda füzenin isabet ettiğini söyledi.
Tel Al-Hawa semtindeki Kudüs Hastanesi çevresine de hava saldırısı düzenlendiği belirtildi.
İsrail ordusunun Kudüs Hastanesi’ni bombalamakla tehdit ettiğini söyleyen Filistin Kızılayı’nın sözcüsü Nebal Farsakh, “Uluslararası toplumu İsrail’in Kudüs hastanesini bombalamasını durdurmaya çağırıyorum” demişti.
HASTANELERİN NEFESİ TÜKENİYOR
Birleşmiş Milletler kurumları ortak bir raporla Gazze Şeridi’ndeki dramı anlatırken dünyayı bir an önce harekete geçmeye çağırdı. Bombardıman altındaki Gazze’de su ve yiyecek biterken hastanelerin enerjisi de yarın tükenecek. Raporda, “Gazze, son çatışmalardan önce umutsuz bir insani durumdu. Artık durum felaket” denildi.
14 TIR DAHA GAZZE’YE GİRDİ
Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, yardım taşıyan 14 tırın Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye girdiğini belirtti.
Griffiths, sosyal medya platformu X’ten, Gazze’ye ulaşan yardımlara ilişkin açıklama yaptı.
Yardım taşıyan 14 tırın daha Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye girdiğini aktaran Griffiths, yardımların Mısır Kızılayı ve BM tarafından sağlandığını belirtti.
HOLLANDALI TÜRK BAKANDAN İSRAİL’E DESTEK
Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, hükümet görevlilerinin “İsrail’i durdurun” çağrısına karşı çıkarak, “Hamas’ın terör eylemlerini kınıyor ve İsrail’in bunlara karşı direnişini destekliyorum” dedi. Hollanda’da 267 memur ve yetkili, geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte’ye gönderdiği mektupta, “İsrail’in durdurulmasını ve masum sivillerin korunması”nı istedi. Mektupta, hükümete, “İsrail’i durdur ve masum sivilleri koru” çağrısı yapılırken, Hollanda hükümeti ve uluslararası toplumun İsrail’e “koşulsuz” desteğinden endişe duyulduğu kaydedildi.
HAMAS’I KINIYORUM
Ancak mektuba tepki gösteren ve Hamas’ın saldırısını Paris’teki Bataclan saldırısıyla karşılaştıran Yeşilgöz, “Memur olarak özelde fikriniz olabilir, benimle de tartışabilirsiniz ama sonuçta çizgiyi siyasi liderlik belirler” dedi. X hesabından paylaşımda bulunan Yeşilgöz, “Hamas’ın terör eylemlerini kınıyor ve İsrail’in bunlara karşı direnişini destekliyorum. Bu orantılı olmalı. Hamas’ın eylemleri İsrail Devleti’ni yok etmeyi amaçlıyor. Bu, çatışmanın altında yatan nedenleri çözmekten ve masum insanlara olan şefkatimden ayrı bir şey” ifadelerini kullandı.